srijeda, 28. listopada 2015.

Temeljni ekološki koncepti



Ekologija je organizirana oko nekoliko temeljnih koncepata (Sl. 1).


Slika 1. Temeljni ekološki koncepti 

Kao prvo, ekologija je znanost o raspodjeli i brojnosti organizama na Zemlji. Neke vrste na nekim djelovima Zemlje žive, dok ih na drugim djelovima nema. Jednako tako u nekim su područjima njihove populacije jako brojne, dok su u drugima rijetke. Očito je da su raspodjela i brojnost dvije manifestacije istog principa, djelovi istog kontinuuma. Raspodjela i brojnost rezultat su prilagodbi koje su organizmi razvili za život u danim okolišima. Prilagodbe su uvijek rezultat dugoročnih ili kratkoročnih interakcija između organizama i okoliša, pa se ekologija i definira kao znanost o interakcijama između organizama i okoliša, a te interakcije određuju brojnost i raspodjelu organizama na Zemlji.

Prilagodbe ekologiju izravno povezuju s evolucijom putem prirodnog odabira (Tab. 1), što nas vodi ka konceptu raznolikosti života na Zemlji.

Tablica 1. Temeljne postavke teorije evolucije putem prirodnog odabira.


Sljedeći važan ekološki koncept je hijerarhijska struktura ekoloških sustava. Ova hijerarhija počinje s jedinkom (individualnim organizmom), te se dalje nastavlja s populacijom, zajednicom, ekosustavom, krajobrazom (biomom) i na kraju završava s biosferom. Pri tome svaka viša razina u ovoj hijerarhiji uključuje sve elemente nižih razina hijerarhije.

Zadnji važan ekološki koncept je zadržavanje, protok i transformacija tvari i energije u ekosustavima na Zemlji, koji se često prikazuje kao koncept dinamičke ravnoteže (Sl. 2).


Slika 2. Dinamička ravnoteža na različitim razinama ekološke hijerarhije (ulazak tvari i energije u sustav mora biti jednak izlasku da bi sustav bio u dinamičkoj ravnoteži).


Napokon, ekologija uvažava dva temeljna postulata:
  1. Darvinova teorija evolucije putem prirodnog odabira ujedinjuje cijelu biologiju i daje joj smisao (“Evolucijska predstava”)
  2. Prirodni svijet je dinamičan i uglavnom izvan ravnoteže (“Ekološka pozornica”)

Nema komentara:

Objavi komentar